
מאת: אינה ארצי – מטפלת בהתמכרויות
מי שחי עם מכור, מבין בדיעבד שמתוך כוונות טובות וטהורות, ייתכן שהוא למעשה "הרג את המכור מאהבה". בני הזוג והמשפחה של מכורים חיים בהרגשה של בני ערובה. זוהי תופעה שהכוח המניע שלה הוא תגובה נפוצה להתנהגויות התמכרויות: הרצון הטבעי לעזור.
בני המשפחה, שבורי לב לנוכח תהליך מתמשך ועקבי של הרס עצמי של יקיריהם, לוקחים על עצמם את תפקיד ה"מושיעים" ומנסים בכל דרך אפשרית למנוע, לגונן, לשנות ובעצם לשלוט בהתמכרות של בן משפחתם.
"תביני, שאפילו שאני נראה ונשמע כמו האדם האהוב שלך, אני לא. האדם הזה נמצא בתוך כלא שנכפה עליו מתוך עצמו עמוק בפנים. מה שאת רואה לפניך, זה מכור שנשלט ונמשל על ידי התמכרותו. אני מכור והמטרה העיקרית שלי זה להאכיל את ההתמכרות שלי. כל מאמץ שאת עושה "לעזור לי" הוא רק טרף להתמכרות שלי ונותן לה יותר ויותר כוח לחזק את אזיקי בכל פעם. מספיק שאני זה שמאכיל את ההתמכרות שלי, בבקשה – אל תעזרי לי." (מתוך המכתב: "אני מכור" מספרות אל-אנון, קבוצות תמיכה למשפחות ומקורבים של מכורים)
שאלי את עצמך את השאלות הבאות:
- האם מצאת את עצמך ממציאה תירוצים, משקרת ומכסה על בעלך?
- האם שאלותייך לא זוכות למענה וזה יוצר עוינות ומזיק לקשר אינטימי?
- האם חילוקי דעות משפחתיים נורמאלים גורמים לעוינות ואלימות?
- האם נסיונותייך לשלוט ולנהל את המצב גורמים להרגשת תסכול וכעס?
- האם סגנון החיים שלך ומשפחתך השתנה? האם למשל: את משתמשת ביחסי מין כדרך להיות יותר קרובה לבעלך? את מוציאה כספים בהרגשת חוסר ברירה על הוצאות הקשורות להתמכרות של בן משפחה?
- האם החשדות שלך גורמים לך לבלוש, לחפש ולהרגיש פחד ממה שאת עלולה לגלות על בעלך?
- האם את מקדישה זמן רב במחשבות אובססיביות על בעלך ומייחלת שהוא ישנה את דרכו והתנהגותו?
- האם את סובלת מתופעות כגון: נדודי שינה, כאבי ראש, חרדה, התכווצויות בבטן, מתח, בגלל דאגה לבעלך?
- האם זה נעשה קשה להאמין להסברים שלו, את מרגישה שאין ביניכם אמון ושאי אפשר לסמוך עליו?
- האם רגשות אשמה ובושה מונעים ממך לשתף בני משפחה וחברים בבעיותיכם?
- האם את עושה וויתורים שפוגעים באיכות החיים שלך כדאי להימנע מקונפליקטים ומשברים?
- האם את מרגישה מבודדת ונמנעת יותר ויותר מלהזמין חברים לביתכם?
- האם בן זוגך נעדר ממקום עבודתו, אינו ממלא את מחויבותו ותחומי אחריותם, מתרחק מפעילויות חברתיות, ואת מוצאת את עצמך מרגישה שאת סוחבת ומחזיקה את המשפחה על כתפייך?
אם ענית כן לארבע או יותר שאלות, סביר להניח שאת במערכת יחסים קו-דפנדית (codependency), משמע מערכת יחסים שנוצרה כתוצאה מהתמכרות ומומלץ מאוד שתפני לקבלת עזרה בקבוצות תמיכה או אצל אשת מקצוע.